infoeco

Szoftverekről, zenéről, filmről, internetről másképp.

Friss topikok

  • Léhüllő: Én is hasonlóképpen elhagytam egy blogot, most egy másik oldalt csinálok, de ez az élet rendje. Fe... (2009.10.02. 15:42) A blog nem halt meg, csak...
  • Ottokan: Ugyan ez egy rovid SlideShare-s anyag, de elegge a fejen talalja a szoget: www.slideshare.net/go... (2008.05.08. 14:38) Ajánló (a hálózatok jegyében)
  • egológus: érdekes e cikk. (2008.05.05. 13:11) A médiamegosztó-hálózatokról
  • ecomie: Azt hiszem, ezt hívják "Kék Óceán" stratégiának. (2007.07.08. 15:30) Kiegészítő termékek
  • ecomie: Elképzelem, ahogy egy AI alapú ágens a rezervációs áramnak megfelelő ajánlatot tesz számomra. Elm... (2007.07.08. 15:11) Kötegelés 2

Még egy kis hálózat.

2007.04.23. 17:19 | gattodire | 4 komment

Egyre többször futottam bele olyan cikkekbe, sőt publikációkba, amelyek megkérdőjelezték a web 2.0 infojószág megosztók hálózati hatását. No nem mindegyiket, de konkrétan a Youtube és a Flickr esetén pl annál inkább.  Bevallom elsőre összezavartak az indokok, már-már magam is kételkedni kezdtem, de ott volt a ciripelés a fülemben, csak nincs igazuk. Mivel nem találtam hasonló elemzést sehol, gyorsan összefoglalom.

Tehát

Amíg a social networkök hálózati hatása pl elég egyértelműen látszik, terjed az a nézet, hogy a Youtubenál ez nem játszik szerepet. A baj az, hogy a valóság ezzel szöges ellentétet mutat. A videomegosztók fejlődése tökéletesen mutatja a hálózati hatás jellegzetességeit, olyan sebességgel jutottak el a jelenlegi méretükig, ami másként nehezen magyarázható. Igaz, elsőre talán nem olyan egyértelmű, de egy gráf jellegű ábrán keresztül elég könnyen kimutatható az a bizonyos hálózat.













Az első ábrán a klasszikus p2p rendszerek szerkezete látható. Sok érdekesség nincs rajta, a résztvevők, mint tudjuk közvetlenül kapcsolódnak egymáshoz, a kapcsolatok nagyjából egyenletes eloszlásúak (az egyszerűség kedvéért).
Pontok-vonalak, résztvevők-kapcsolatok. Az informácó mint a pletyka, szájról szájra. Az ábrán ugyan nem jelöltem, de fontos az elsődleges megosztók, és a másodlagos megosztók (disztribútorok) megkülönböztetése. (megérne egy misét a p2p hálózatok, és a web 2.0 médiamegosztók hálózati struktúrái közötti különbség is, de ehhez adatok is kellenek)
















A második hálózaton a Youtube, Flickr "gráfszerkezete". Az információ áramlása visszalépés a hagyományos szerver-kliens, csillag formájú szerkezethez. Amikor viszont hozzáadjuk a hálózathoz a részvevők közötti aktusokat, beleértve a a beágyazást, és a linkelést is, a p2p hálózatokhoz máris nagyon hasonló szerkezethez jutunk. (ezt jelöltem piros vonalakkal). Az információs jószág itt ugyan fizkailag nem közvetlenül a résztvevők között mozog, csak a központi szerveren keresztül, de ez a résztvevők szempontjából mellékes, a hálózat ott van, mégha virtuálisan is. És ezzel együtt a hálózati hatás. Még egy apró különbség: a p2p hálózatokban minden résztvő egyben megosztó is, a potyautas szindróma elkerülésért, a videomegosztókon ilyen kényszer nincs (a hálózat passzív részvevői a négyzetek).

Röviden ennyi. Jelentkezem további fejleményekkel, addig is vizslatom az ösztönzőket, keresem a következtetéseket.

A bejegyzés trackback címe:

https://infoeco.blog.hu/api/trackback/id/tr4062480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MiszterX · http://blog.xorp.hu 2007.04.24. 01:09:29

Franko kis leiras, gratula!

Pásztor Dávid · http://ekommersz.blogter.hu 2007.04.25. 18:23:57

Tetszik ez az írás. Tetszik, hogy valódi gondolatokat és tudást próbálsz átadni. Ez a mai magyar gazdasági/marketing blogszférában egyedülálló.

gattodire · http://infoeco.blog.hu 2007.04.26. 17:33:43

Dávid köszönöm, de ez zavarba ejtő túlzás. Sok kiváló marketinges blog van már hálistennek itthon, ez csak a témájában egyedi. Esetleg egy kicsit analítikusabb az átlagnál. A friss fejleményekre viszont nem reagál.

Dávid · http://ekommersz.blogter.hu 2007.04.27. 11:33:27

A friss fejleményeket taglaló blogokon bulvárszagú írásokat találni csak. Az ember előbb-utóbb észreveszi, hogy az olvasásuk a kikapcsolódáson kívül nem jó semmire. Téged olvasva mindig tanul valamit az ember, de legalábbis elgondolkodtatnak az írásaid.
süti beállítások módosítása