infoeco

Szoftverekről, zenéről, filmről, internetről másképp.

Friss topikok

  • Léhüllő: Én is hasonlóképpen elhagytam egy blogot, most egy másik oldalt csinálok, de ez az élet rendje. Fe... (2009.10.02. 15:42) A blog nem halt meg, csak...
  • Ottokan: Ugyan ez egy rovid SlideShare-s anyag, de elegge a fejen talalja a szoget: www.slideshare.net/go... (2008.05.08. 14:38) Ajánló (a hálózatok jegyében)
  • egológus: érdekes e cikk. (2008.05.05. 13:11) A médiamegosztó-hálózatokról
  • ecomie: Azt hiszem, ezt hívják "Kék Óceán" stratégiának. (2007.07.08. 15:30) Kiegészítő termékek
  • ecomie: Elképzelem, ahogy egy AI alapú ágens a rezervációs áramnak megfelelő ajánlatot tesz számomra. Elm... (2007.07.08. 15:11) Kötegelés 2

A médiamegosztó-hálózatokról

2007.05.09. 22:07 | gattodire | 6 komment

Címkék: p2p videó hálózatok

Úgy volt, hogy néhány bejegyzésben folyamatosan utalgattam már a p2p médiamegosztókra, vagy a web 2.0 médiamegosztók közötti különbségre, de a dolog nem került fel a boncasztalra. Valójában azért nem, mert a szakirodalom meglehetősen zavaros a témában, én meg időt akartam magamnak a tisztánlátásra. Túlzás lenne azt állítani, hogy a köd eloszlott, de már vannak kivehető kontúrok, vagy legalábbis olyan elképzeléseim, amit szeretnék megosztani.

A médiamegosztó hálózatok esetében eddig inkább csak a hálózat szerkezetéről ejtettem néhány szót, ami kevés. Nem ad választ arra a kérdésre miért is alakulnak ki ezek a hálózatok, miért lépünk be mi ezekbe a hálózatokba. A szakirodalom változatos és meglehetősen sokrétű magyarázatokat ad, de a legtöbb olvasása közben erősen élt bennem a gyanú, hogy a kutatók, bár rendkívül alaposan vizsgálták a torrentek, dc hubok felhasználói szokásait, a megforduló tartalmat, számukra ez valami nagyító alatt vergődő bogár volt. Nem ugyanazt látták amit a felhasználók.

A hálózatelméletben valamiért a magyarok rettenetesen erősek, a matematikusaink szinte fixáltak a témakörre, Erdőstől Bollobáson keresztül Barabásiig a gráfelmélet majd minden jelentős pillanatában ott volt egy honfitársunk keze. Pofátlanul röviden összefoglalva, Erdős és Rényi vázoták fel az egyenletes eloszlású  véletlen hálózatok modelljét, és Barabási mutatta ki, hogy a való életben előforduló hálózatok, ismerősi kapcsolataink, a web szerkezete, nem ilyen (hatványfüggvény szerinti eloszlású). A kapcsolatok gócpontokba és elhagyott egy "linkel" összekapcsolt pontokba rendeződnek. Barabási ezt egyébként éppen a web elemzése közben fedezte fel, ami a p2p hálózatok szempontjából roppant érdekes.

A p2p hálózatok ugyanis ezzel ellentétesen nagyjából egyenletes eloszlásúak. Nem tökéletesen azok, de a web szerkezetéhez képest annak lehet mondani (erről majd fellövök néhány saját statisztikát). A p2p hálózatoknak ez a sajátossága, persze a technikai feltételek miatt alakult ki, azokhoz alkalmazkodik a hálózat, nem a résztvevők között magától kialakuló kapcsolatokra alapozza magát. Gyakorlatilag a p2p hálózatokban a résztvevő hozzáférési sebessége egyben meghatározza a kapcsolatai számát is, ami elvileg gyengíti a hálózat önszerveződését, gyakorlatilag viszont nem számít.

                           
                                    Miért nem?


A p2p hálózatokon megforduló tartalom többsége jól azonosítható a felhasználók számára. Tudjuk mit keresünk. Milyen filmet, milyen zenét vagy milyen egyéb anyagokat. Bár a hálózat természetesen a kölcsönösen megosztott tartalomra épül, a megosztás a hálózat mesterséges nem önszerveződő szerkezete miatt nem célzott. A megosztások természetesen kifejezik a résztvevők érdeklődési körét, a self-presentation  része a hálózatnak. Mégis, a másodlagos megosztónak (disztribútornak) szinte mindegy mihez férnek hozzá a többiek, hiszen nincs személyes ösztönző arra, hogy valamit konkrétan megosszon a többiekkel. A közösség arctalan, a kapcsolatokat tartalom iránti egyéni szükségletek vezérlik(frappánsan angolul: seeking driven).

A web 2.0 médiamegosztók mindkét szempontból fordítva működnek. A tartalom legtöbb esetben anonim, a résztvevők részéről  előzetes jól meghatározott igény az egyes tartalmakra kicsi. Néhány híres, vagy hírhedt videótol eltekintve gyanítom nem keresünk rá az egyes videókra, megkapjuk, belebotlunk valahol (szögezzük le: nincsenek adataim, ez inkább csak sejtés).  A web 2.0 hálózatok résztvevői viszont önszerveződő módon kapcsolódnak (ahogy a web 2.0 definícióban is áll), a megosztás (linkelés, beágyazás) nagyon is célzott kommunikatív aktus, afféle 21 századi sztorizás, anekdotázás, vagy hírközlés (legyen : pushing driven).


                                Néhány további felvetés, kérdés.


Social entertaining 2 percben

Nem  tudom lehet e általános időkorlátot állítani a megosztott videók hosszára, de az azért egyértelmű, hogy az össznépi linkelés, emailezés, beéágyazás láncolatába inkább  korlátozott hosszúságú videók férnek bele (anekdota faktor).  Nem valószínű, hogy a Sátántangónak nagy karrierje lenne a Youtube-on, vagy a Videobomb-on.


Stabil elérés

A centrazilált médiamegosztók egyik előnye a p2p rendszerekkel szemben a stabil elérés. Ebből a szempontból kérdéses pl a Joost sikere, nem tudni, tolerálják e a felhasználók/résztvevők a bizonytalan elérést, azt hogy a tartalmak sebessége nagyban függ a tartalom népszerűségétől is. Különösen kockázatosnak tartom a p2p megoldást realtime, streaming tartalom esetén. Amíg a résztvevők a download&view módban a letöltést a tranzakciós költség részének tekintik, ráadásul az élményt nem rontja legfeljebb késlelteti, a lassú, instabil kapcsolat, valós idejű streaming tartalomfogyasztás esetén olyan minőségi hiányosság lehet a fogyasztó szemében, ami ennek a megoldásnak a létét is megkérdőjelezheti.

p2p vs centralizált

Mivel jogász a legkevésbé sem vagyok, csak kérdésnek vetném fel: lehet e jogi következménye, értsd a p2p hálózatokhoz képest egyértelműbb jogi felelőssége a a videomegosztók tulajdonosának, az illegális tartalmak esetében?

Egyenlőre ennyi. Egy darabig most pihenni fognak a hálózatok a blogon (közben azért igyekszem korrekt formába önteni, tovább tisztítani az eddigieket), legközelebb élményjavak, árdiszkrimináció, meg kötegelés mélyebben.

A bejegyzés trackback címe:

https://infoeco.blog.hu/api/trackback/id/tr6773450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vbence · http://vbence.web.elte.hu/ 2007.05.10. 10:02:39

Nemtudom.. nekem nagyon "apples and oranges" fíling. Mi értelme összehasolítani a kettőt?

Hogyan értékeled a Vuze-t (zudeo, akármi)? P2P hálózat az alapja, viszont van kezdőlap (legnépszerűbb videókkal), lehetőséget a videók pontozására és a beágyazásra! is.

vbence · http://vbence.web.elte.hu/ 2007.05.10. 10:24:59

Cikk téma: médiacégek ingyenesen elérhetővé tett tartalmai (youtube-on, vuze-n).

gattodire · http://infoeco.blog.hu 2007.05.10. 13:54:49

Több oka is van. Először is bármilyen meglepő, sokszor összemossák a kettőt(még a web 2.0 meghatározásban is a napster szerepel médiamegosztóként). A különbség egyértelmű, de nem igazán láttam szétszálazva a kettőt.

Másrészt a videomegosztók jövőjét általában ezen a két platformon képzelik el (pl. Joost), és engem izgat melyik, miért lehet a befutó. (kiváncsi vagyok, ez van)

A branded tartalmak a videomegosztókon, külön cikket érdemel, ha lesz időm, megírom, bár a fentiek alapján nem nehéz levonni a következtetéseket.

Dávid · http://ekommersz.blogter.hu 2007.05.14. 00:18:23

Van valami jó linked az említet matematikusokról a témában?

gattodire · http://infoeco.blog.hu 2007.05.14. 12:48:55

Barabási Albert-László ezzel foglalkozó (ismeretterjesztő) könyvét Behálózva címmel lehet megvenni. Érdemes.
Nemcsak tanulságos, de szórakoztató is.
(A Scienceben megjelent cikkei valahol itt vannak a gépemen, de a Notre Dame Egyetem lapján úgy rémlik, letölthetők).

Erdős Pál 1500 matemaikai cikket írt! Ha gráfelmélettel kapcsolatos cikkek érdekelnek, Rényi Alfréd nevével együtt keress rá.
süti beállítások módosítása