infoeco

Szoftverekről, zenéről, filmről, internetről másképp.

Friss topikok

  • Léhüllő: Én is hasonlóképpen elhagytam egy blogot, most egy másik oldalt csinálok, de ez az élet rendje. Fe... (2009.10.02. 15:42) A blog nem halt meg, csak...
  • Ottokan: Ugyan ez egy rovid SlideShare-s anyag, de elegge a fejen talalja a szoget: www.slideshare.net/go... (2008.05.08. 14:38) Ajánló (a hálózatok jegyében)
  • egológus: érdekes e cikk. (2008.05.05. 13:11) A médiamegosztó-hálózatokról
  • ecomie: Azt hiszem, ezt hívják "Kék Óceán" stratégiának. (2007.07.08. 15:30) Kiegészítő termékek
  • ecomie: Elképzelem, ahogy egy AI alapú ágens a rezervációs áramnak megfelelő ajánlatot tesz számomra. Elm... (2007.07.08. 15:11) Kötegelés 2

A változás fuvallata!?

2007.04.17. 14:39 | gattodire | Szólj hozzá!

Címkék: böngészők firefox explorer

Az Onlinemarketing blogon megjelent néhány érdekes adat a kirowski netezői szokásait technikai szempontból vizsgáló felméréséből. Böngésző használat, felbontás, operációs rendszerek. Mindaz ami a pl a blog.hu adminból is látszik.

Mivel nem vagyok webfejlesztő, a képernyő felbontás, vagy a hangkártya adatai nem igazán mozgattak meg, az operációs rendszerek, és főleg a böngészők versenye annál inkább. Az operációs rendszerek esetén mondjuk versenyről beszélni eufemizmus lenne, a böngésző háború viszont kezd érdekesen alakulni.

A Firefox ugyanis a minta alapján átlépte a 20%-ot (a 23-at is konkrétan), és ez a minta már elég nagy ahhoz, hogy következtetésekre is ragadtassa magát az ember. Bár nem végeztem saját bejáratú kutatást, azoknál az oldalaknál ahol véletlenül megnéztem (kb egy tucat), elég nagy a firefox használatának szórása. Nemrég az Index techblog oldalán olvastam hogy ott már a firefox utolérte az Internet explorert, amin egyáltalán nem lepődtem meg, mert  geek siteokon láttam már 80% feletti Firefox arányt is.

Úgy tűnik a hardcore netezőknél már elindult, akár meg is történt az átállás, aminek a jövőben lesznek (lehetnek) következményei. Az persze még függő kérdés, mikorra jut el mindez az átlag felhasználóhoz, az adatokból elképzelhető egy szakadás is a netes társadalomban a böngészőhasználat mentén.

Az biztos, hogy a Microsoftnak igencsak rosszkor jött a Firefox előretörése. Akkor, amikor a webes alkalmazások kezdenek az desktop szoftverek alternatíváivá válni, rossz ómen elveszíteni az uralmat a webes platform felett. Az MS 90-es évekbeli sikere nem kis részben a szoftvereik egymásra építésének, az egymás közötti hálózati hatásnak volt köszönhető. Ha az Explorer véglegesen elveszíti a domináns pozícióját a Microsoft elveszíti  pl a kompatibilitással való játék lehetőségét is.  Azt a fegyverét , amit  szándékosan vagy sem, de nagyon is kihasznált.

A mérkőzés persze még egyáltalán nem lefutott, ezeket a veszélyeket a Microsoftnál is nyilván látják, de már elképzelhető, hogy a cég egy újabb vesztes meccsbe fut bele. Vagy nem 5:0 -ra nyeri. Nézőpont kérdése.

A bejegyzés trackback címe:

https://infoeco.blog.hu/api/trackback/id/tr1859802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása