infoeco

Szoftverekről, zenéről, filmről, internetről másképp.

Friss topikok

  • Léhüllő: Én is hasonlóképpen elhagytam egy blogot, most egy másik oldalt csinálok, de ez az élet rendje. Fe... (2009.10.02. 15:42) A blog nem halt meg, csak...
  • Ottokan: Ugyan ez egy rovid SlideShare-s anyag, de elegge a fejen talalja a szoget: www.slideshare.net/go... (2008.05.08. 14:38) Ajánló (a hálózatok jegyében)
  • egológus: érdekes e cikk. (2008.05.05. 13:11) A médiamegosztó-hálózatokról
  • ecomie: Azt hiszem, ezt hívják "Kék Óceán" stratégiának. (2007.07.08. 15:30) Kiegészítő termékek
  • ecomie: Elképzelem, ahogy egy AI alapú ágens a rezervációs áramnak megfelelő ajánlatot tesz számomra. Elm... (2007.07.08. 15:11) Kötegelés 2

Rokonlelkek

2007.04.02. 19:44 | gattodire | Szólj hozzá!

Címkék: gyógyszer másolás

Azt tudjuk, az információs javak egyik legfontosabb jellegzetessége,  a magas fix és az alacsony változó költség, de ez  nem csak az infojavakra érvényes.  Relatív könnyen másolható, és magas  szellemi  hozzáadott értékkel rendelkező termék pl egy originális gyógyszer is, ami éppen ezért pl zeneiparhoz nagyon hasonló problémákkal küzd.

A jogi védettség mindkettőt egyfajta természetes monopóliummá teszi, mindkettő küzd a másolás problémájával, ha nem is hasonló mértékben. Kínában, Indiában az amerikai, európai gyógyszergyárak jogvédett termékeit előszeretettel kopírozzák, emiatt a zeneiparhoz hasonló nemzetközi diplomáciai csörtéket vívnak az érintett országok.

Érdekes, hogy amíg a zeneipari másolók a kultúra szabadságára hívatkoznak, a másoló gyógyszergyárak az elmaradott világ szegénységével érvelnek (értsd nem tudják megfzetni az irgalmatlanul draga új fejlesztésű gyógyszereket). Pár évvel ezelőtt a vita az AIDS elleni szerek körül csúcsosodott ki, végül a nyugati gyógyszergyárak ingyen gyógyszerekkel és kedvezményekkel igyekeztek kissé roszul alakuló PR-ukon javítani.

A bejegyzés trackback címe:

https://infoeco.blog.hu/api/trackback/id/tr8153806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása