infoeco

Szoftverekről, zenéről, filmről, internetről másképp.

Friss topikok

  • Léhüllő: Én is hasonlóképpen elhagytam egy blogot, most egy másik oldalt csinálok, de ez az élet rendje. Fe... (2009.10.02. 15:42) A blog nem halt meg, csak...
  • Ottokan: Ugyan ez egy rovid SlideShare-s anyag, de elegge a fejen talalja a szoget: www.slideshare.net/go... (2008.05.08. 14:38) Ajánló (a hálózatok jegyében)
  • egológus: érdekes e cikk. (2008.05.05. 13:11) A médiamegosztó-hálózatokról
  • ecomie: Azt hiszem, ezt hívják "Kék Óceán" stratégiának. (2007.07.08. 15:30) Kiegészítő termékek
  • ecomie: Elképzelem, ahogy egy AI alapú ágens a rezervációs áramnak megfelelő ajánlatot tesz számomra. Elm... (2007.07.08. 15:11) Kötegelés 2

A hálózati hatás nyomában

2007.04.14. 18:44 | gattodire | Szólj hozzá!

Címkék: hálózati hatás

Hát kicsit aggasztóan indul ez a projekt. Mindenki a hálózati hatásról beszél, de kevesen úgy ahogy én szeretném. Social hatás, technikai feltételek, mashup, wiki színes buborékokban meg grafikonokban, a "five reason for web 2.0" okosságoktól meg már kiver a víz. Arról, mi hogyan hat, arról csend van egyenlőre. Hallgat a Google Scholar, az SSRN , de még az MIT is, a vita egyenlőre inkább a blogok szintjén zajlik. Egész egyszerűen hiányzik a differenciáldiagnózis.

Hogy milyen fogalmi zavar uralkodik a hálózati hatásról arra két jó példát vágnék be ide rögtön. Az első a Myspace és a Photobucket között dúló vidám harc, ahol ugye az történt, ami itthon is, a Myspace kizárta a Photobucket videókat az oldaláról. Amiről persze rögvest elindult a vita a blogok között. Vajon ki jár rosszabbul a kizárással, a Myspace vagy a Photobucket? Mike Arrington szerint a Photobucket Lock-inja erősebb a Myspace-nél, merthogy macerásabb az összes videónkat újra feltölteni máshová, mint új social networkbe regisztrálni, ami önmagában persze igaz, de ahogy Carr rámutatott, Arrington kifelejtette a hálózati hatást, ami meg ugye bőven a Myspace felé billenti a kincsesládát. És a platformok közötti hierarchiát még csak meg sem említették! Merthát a videókat ágyazzuk be socail networkbe és nem fordítva.

De ez hagyján. Gyakran még a legfrisebbb, 2007-es tanulmányokban sem tesznek különbséget a p2p hálózatok és a Youtube, Flickr között. Media filesharing és kész.
Először is! A p2p hálózatokban a hálózati hatás teljesen máshonnan építkezik, mások az ösztönzők! A megosztás a kicsit beteszek, sokkal többet kapok vissza elvén működik, ráadásul ez sem teljesen önkéntes. A potyautas szindróma elkerüléséért a p2p rendszerek szerves része a megosztás kikényszerítése, ezt mindenki tudja, aki használt már ilyet.

A nem kényszerített és legfőképp nem p2p médiamegosztók, mint a youtube vagy a flickr felhasználói között teljesen más a participáció mozgatórugója. Nem kölcsönös előnyökre épül a megosztók és a felhasználók közötti viszony. A tartalom megosztása, - beleértve a másodlagos megosztást, a tartalom beágyazását, linkelését -, a p2p rendszerekkel ellentétben kommunikatív aktus, az élmény megosztása, alapvetően egyfajta önkifejezés. Ez az motiváció a p2p rendszerekből hiányzik, ott a hálózat a kölcsönös előnyök elvére épül. Én legalábbis így gondolom.

Aki nem, commenteljen ide alaposan!

A bejegyzés trackback címe:

https://infoeco.blog.hu/api/trackback/id/tr6258583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása