infoeco

Szoftverekről, zenéről, filmről, internetről másképp.

Friss topikok

  • Léhüllő: Én is hasonlóképpen elhagytam egy blogot, most egy másik oldalt csinálok, de ez az élet rendje. Fe... (2009.10.02. 15:42) A blog nem halt meg, csak...
  • Ottokan: Ugyan ez egy rovid SlideShare-s anyag, de elegge a fejen talalja a szoget: www.slideshare.net/go... (2008.05.08. 14:38) Ajánló (a hálózatok jegyében)
  • egológus: érdekes e cikk. (2008.05.05. 13:11) A médiamegosztó-hálózatokról
  • ecomie: Azt hiszem, ezt hívják "Kék Óceán" stratégiának. (2007.07.08. 15:30) Kiegészítő termékek
  • ecomie: Elképzelem, ahogy egy AI alapú ágens a rezervációs áramnak megfelelő ajánlatot tesz számomra. Elm... (2007.07.08. 15:11) Kötegelés 2

Online aukció

2007.04.04. 15:12 | gattodire | Szólj hozzá!

Címkék: aukció vásárló eladó

Két hete egy színvonalas ebusiness oldal fogott padlót a gyönyörűségtől, amikor kezükbe került három "régimotoros" infoközgazdász tanulmánya (még tavalyról). A publikációban a hálózati hatás beszámításával felállítottak egy modellt, ami a "two-sided" piacokokat helyezi kicsit új megvilágításba. (mostanában érett meg a helyzet a beszámítására)

Two-sided piac pl egy online aukciósház ahol az eladók(akik jutalékot fizetnek) és a vevők(akik nem fizetnek) értéke az aukciós oldal számára különböző. A tanulmányban azt vezették le, hogy mennyiben is. Első látásra különösebb agytorna nélkül vágnánk rá, hogy a jutalékot fizető eladó nyilván sokkal többet ér.

De!

A tanulmány ennek éppen az ellenkezőjét bizonyítja. A semmit sem fizető vásárló a hálózati hatásnak hála többet ér az aukciós oldalnak, ami újfent a feje tetejére állította azt, amit értékesítésről, vásárlói értékelésről egyébként tudni szokás. Az is kiderült (bár ennek azért voltak előzményei, és a hálózati hatás ismeretében egyébként sem meglepő), hogy egy aukciós oldal a kritikus méretű eladói-vásárlói kört elérve már nem kell hogy nagy összegeket költsön a reklámra, mert a hálózati hatás stabilizálja a keresletet az oldal iránt.

A tanulmány egyébként gyönyörű és frappáns, de leginkább arról van szó, hogy a web2 forrongásban kicsit elfeledkeztek az olyan régi vágású dolgokról mint az Ebay. Pedig az online aukciós oldalak közgazdasági szempontból web2-es cégek, eltekintve attól hogy nem videót, linkeket, hanem a nagyi herendijét cserélgetjük, gazdasági vonásaiban nagyon hasonlóak, tehát itt is dúl a hálózati hatás.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://infoeco.blog.hu/api/trackback/id/tr4254393

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: click through the up coming web site 2017.11.24. 09:53:25

Nők, az egyéjszakás kalandokról - Online Szexshop

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása