infoeco

Szoftverekről, zenéről, filmről, internetről másképp.

Friss topikok

  • Léhüllő: Én is hasonlóképpen elhagytam egy blogot, most egy másik oldalt csinálok, de ez az élet rendje. Fe... (2009.10.02. 15:42) A blog nem halt meg, csak...
  • Ottokan: Ugyan ez egy rovid SlideShare-s anyag, de elegge a fejen talalja a szoget: www.slideshare.net/go... (2008.05.08. 14:38) Ajánló (a hálózatok jegyében)
  • egológus: érdekes e cikk. (2008.05.05. 13:11) A médiamegosztó-hálózatokról
  • ecomie: Azt hiszem, ezt hívják "Kék Óceán" stratégiának. (2007.07.08. 15:30) Kiegészítő termékek
  • ecomie: Elképzelem, ahogy egy AI alapú ágens a rezervációs áramnak megfelelő ajánlatot tesz számomra. Elm... (2007.07.08. 15:11) Kötegelés 2

A digitális jószág

2007.03.17. 11:58 | gattodire | 2 komment

Címkék: digitális javak alapozó

Egyszerű kérdés, egyszerű válasz, mégis gyakran meglepődöm, milyen zavaros elképzelések élnek a köztudatban a digitális információs javak mibenlétéről, közgazdasági értelemben véve.

Tehát miben különbözik a digitális a nem digitálistól.

Költséghatékonyság: A digitális információ sokszorosítása, tárolása, továbbítása minimális (elhanyagolható) költséggel jár (a változó költség).

Minőségi veszteség (zero quality loss): A digitális információ sokszorosítása, tárolása, továbbítása minimális költségek mellett sem jár minőség veszteséggel.

Szinergia:
A nem digitalizált információk adatok, (szöveg, kép, mozgókép, hang) általában más-más hordozón, közvetítőn keresztül voltak forgalom képesek. Ezért a különböző típusú információk közti átjárhatóság, azok összekapcsolása akár átalakítása túl magas költségekkel járt, az egynemű (digitális) információk esetén ez radikálisan lecsökken. A különböző típusú információk összekapcsolásából adódó szinergiát így már megéri kihasználni.

Az első két meghatározás jelentősége egyértelmű, matematikailag is kiveri a szemünket, mi minden változtatnak meg. (többek között az egyik legfontosabb árdiszkriminációs keretmodellt hozzák kínos helyzetbe). A szinergia hatása kicsit komplikáltabb, közgazdasági eszközökkel nem könnyű megfogni.

A bejegyzés trackback címe:

https://infoeco.blog.hu/api/trackback/id/tr6947556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dH · http://dh.squidcode.com 2007.03.23. 04:42:54

Nem tudom, mennyire tartozik ide, de a kommunikáció/interaktivitás - mint ez a post - egyszerűsége és költséghatékonysága sem elhanyagolható. Hogy javak alatt mit értesz pontosan, közgazdasági, informatikai, avagy info-közgazdasági értelemben, számomra nem teljesen egyértelmű. Ugyanakkor klassz a blog, csak így tovább! :)

gattodire 2007.03.23. 14:43:33

Amriről te beszélsz, az közgazdasági értelemben tranzakciós költség, és nem az Információs jószág tulajdonsága, hanem a hordozójáé, vagy a közvetítőjé. Ez a párbeszéd megjelenhetett volna egy nyomtatott újságban is, modjuk olvasói levélként, de ahogy egy albumot letölthetsz a netről is, úgy végigkajtathatod utána az egész várost is(CD). Mindkettő digitális formában van, de a tranzakciós költsége nem ugyanaz.

Itt az információs javakat szigorúan közgazdasági szempontból, a közgazdaságtan eszközeivel értelmezem.
süti beállítások módosítása