infoeco

Szoftverekről, zenéről, filmről, internetről másképp.

Friss topikok

  • Léhüllő: Én is hasonlóképpen elhagytam egy blogot, most egy másik oldalt csinálok, de ez az élet rendje. Fe... (2009.10.02. 15:42) A blog nem halt meg, csak...
  • Ottokan: Ugyan ez egy rovid SlideShare-s anyag, de elegge a fejen talalja a szoget: www.slideshare.net/go... (2008.05.08. 14:38) Ajánló (a hálózatok jegyében)
  • egológus: érdekes e cikk. (2008.05.05. 13:11) A médiamegosztó-hálózatokról
  • ecomie: Azt hiszem, ezt hívják "Kék Óceán" stratégiának. (2007.07.08. 15:30) Kiegészítő termékek
  • ecomie: Elképzelem, ahogy egy AI alapú ágens a rezervációs áramnak megfelelő ajánlatot tesz számomra. Elm... (2007.07.08. 15:11) Kötegelés 2

Google office

2007.03.31. 21:25 | gattodire | 3 komment

Címkék: microsoft google office

Microsoft szerint ugyan a Google csak a sikeres termékek megfejésével foglalkozik, ezzel nem okvetlenül kell egyetérteni. A Google egyik legígéretesebb projektje a Google office, ami a szövegszerkesztő writely felvásárlásával indult, mára, ha nem is hivatalosan, webes irodai csomaggá nőtte ki magát. A Goffice egyenlőre nem versenytársa a Microsoft termékének, sokan csak egyszerű játéknak tartják, mások, az eddigi alternatív office csomagok kudarcát látva, meg esélytelennek. De a Google nem ugyanazon az úton támadja a az MS Officet, mint az elődök, és a versenypálya sem teljesen ugyanaz.

Implementációs költség és hálózati hatás

A Google Office ellen egyik leggyakrabban felhozott kifogás: az egyszerűsége, és az a feltételezés, hogy  hosszú távon sem tudja majd a felhasználók bonyolult igényeit kielégíteni. Én valószínűnek tartom, hogy az utóbbi csak idő kérdése, de még abban sem vagyok biztos, hogy a Google egyáltalán akart e bonyolultabb alkalmazásokat a felhasználók elé tenni. Az alternatív irodai csomagok (ingyenesen kínáltakat beleértve) évek óta képtelenek az MS Officet nemhogy megszorongatni, de egyáltalán értékelhető piaci részesedést kivívni az irodai szoftverpiacon. Ennek fő okai közé tartozik a hálózati hatás és az implementációs költségek. Az implementációs költségeket pedig csakis egyszerűbb, könnyen megtanulható alkalmazásokkkal lehet érdemben csökkenteni. A hálózati hatást viszont csökkentheti (saját nézőpontjából erősítheti) pl a Gmail 50 milliós felhasználótábora, akik nyilván könnyebben szoktathatók rá a Google Office-ra, de ehhez még van mit tennie a Googlenak.

Az első lépésen már túl van, a Gmail postafiókba érkező levelek melléklete, a html nézeten kívül egy kattintással elérhető, szerkeszthető a Gofficeban is. Én, a mellékleteket akár automatikusan is behajítanám a megfelelő (szövegszerkesztő, táblázatkezelő) fiókba. A Gmail címkézési lehetőségét sem lenne bonyolult alkalmazni az irodai alkalmazásokra, a munka, megrendelés, haverok címke alatt beérkező levelek mellékleteit akár ugyanezekkel a címkékkel szortírozhatná szét rögvest a Goffice (esetleg címkénként engedélyeztetni  az office elérhetőségét, hogy az idióta forwardolt videók, és egyéb felesleges mellékletek ne terheljék).

A Gmail-Goffice összekapcsolásával természetesen az a baj, hogy korlátozza a Gmail felhasználói táborának mérete. Az igazán gyilkos lépés a Google keresőjében talált dokumentumok megnyitása lenne a Google Officeban, amihez ugyan meg kellene bontani a Goffice jelenleg zárt, regisztrációhoz kötött szerkezetét, de ez a lépés több szempontból is nyereséges lenne. A Gofficeban megnyílt dokumentum mellett felkínálni a regisztráció előnyeit gyökeresen más helyzet mint felhasználókra vadászni (jóval olcsóbb is). Az összekapcsolódás elképesztő mértékben erősítheti a Gmailt is, de extra értéket nyújt a csak keresőt használóknak is. Egy új belépő a piacon csak nyílt rendszerekkel versenyezhet. 

Egy jól összerakott, kötegelt, az elemek közötti szinergiát kihasználó kombináció képes lehet rávenni minket az eddig automatikusan használt MS Office kihagyására, és magától értetődően szoktat hozzá a Google Office kezeléséhez. Talán ez lesz a kulcslépés a játszmában.

A mobil verzió.

Az első lépés, a Gmail mobilverziója már megvan, de a mobileszközök webesedését nézve, fontos lépés lehet a teljes Goffice mobil optimalizálása. Ez a piac egyenlőre még csak gyerekcipőben jár, a Microsoft az alsó szegmensben (java platform) nincs is jelen. A mobileszközökön nincs szükség az MS Office képességeire, az egyszerűség itt előny. A mobileszközök terítése mobil Goffice-al olyan húzás lehet, ami a mobileszközök meghódításán kívül a PC Office piacot is megváltoztathatja (hálózati hatás ugye).

A Google mobilról

A Google mobilt minden pletyka ellenére sem tartom reálisnak. Nemhogy a cég portfóliójába, de az eddigi, nagyon sikeres stratégiájába sem lehet beilleszteni. Egy teljesen idegen, erősen versengő  piacra lépni, az eddigi termékpaletta jótékony támogatása nélkül, meggondolatlannak tűnik. Talán egyedül annak lenne  értelme, ha a Google alkalmazásokat csak a Gmobilon tennék elérhetővé, az viszont az alkalmazások esélyeit tenné tönkre a mobil tartalompiacon. Nem tűnik kizetődőnek ez sem.

Egy biztos. A Microsoft Google harcot egy darabig berekesztem itt a blogon.

A bejegyzés trackback címe:

https://infoeco.blog.hu/api/trackback/id/tr9653125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dávid · http://ekommersz.blogter.hu 2007.04.02. 00:09:43

Valóban hatalmas lökést adna a Writelynak, ha google-ben megtalált fdájlokat itt nyitnák meg az emberek. De lehet, hogy erre a hirtelen hatalmas felhasználószám növekedésre még nincs felkészülve a rendszer.

gattodire · http://infoeco.blog.hu 2007.04.03. 22:48:42

Háát. Én nem hiszem, hogy a kapacitáskorlát lenne az oka. Inkább a goffice kiérletlensége. Ha meglesz a prezentációkészítő, és javítgatnak az eddigi funciókon,és mondjuk jobb gmail kapcsolattal, akkor szerintem megnyitják. Legalábbis azt kéne tenniük.

Szombat 2007.04.14. 23:18:05

szerintem is a funkciók bővülésére, kiforrására várnak, amit nagyon jól tesznek szvsz. a jelenlegi felhasználók meg(egy része legalábbis) nagyon készségesen működik közre a javítgatásban.
a prezentációkészítővel kapcsolatban, pedig szerintem egy borzalmasan ütős dologra lehet számítani, ami viharként fog terjedni, legalábbis ha a google folytatja az eddigi politikáját.
csak 2 dologra gondolok, az egyik a videó integrációs lehetőségek, a másik a statisztikai adatok megjelenítése, ami valószínű felül fog múlni minden jelenlegi konkurenst. persze lehet, hogy nagyot tévedek, de nem hiszem, hogy a gapminder-t csak egy kis játék mütyürnek vásárolta fel a google.
tools.google.com/gapminder/
süti beállítások módosítása