infoeco

Szoftverekről, zenéről, filmről, internetről másképp.

Friss topikok

  • Léhüllő: Én is hasonlóképpen elhagytam egy blogot, most egy másik oldalt csinálok, de ez az élet rendje. Fe... (2009.10.02. 15:42) A blog nem halt meg, csak...
  • Ottokan: Ugyan ez egy rovid SlideShare-s anyag, de elegge a fejen talalja a szoget: www.slideshare.net/go... (2008.05.08. 14:38) Ajánló (a hálózatok jegyében)
  • egológus: érdekes e cikk. (2008.05.05. 13:11) A médiamegosztó-hálózatokról
  • ecomie: Azt hiszem, ezt hívják "Kék Óceán" stratégiának. (2007.07.08. 15:30) Kiegészítő termékek
  • ecomie: Elképzelem, ahogy egy AI alapú ágens a rezervációs áramnak megfelelő ajánlatot tesz számomra. Elm... (2007.07.08. 15:11) Kötegelés 2

A szoftverek

2007.03.28. 00:56 | gattodire | 2 komment

Címkék: szoftver tanulás monopólium alapozó

Az információs javak nem viselkednek egyformán, még akkor sem, ha  az alapvető feltételeknek ugyanúgy megfelelnek. Egy film, egy szoftver vagy az IWIW nyilvánvalóan nem egyformán menedzselhető, mert gazdasági viselkedésük sem pontosan ugyanolyan.

Csak vázlatosan, de egyenként sorra vesszük a változatokat, elsőként személyes kedvencemet, a szoftvereket nézzük meg kicsit.

A szoftver tisztán információs jószág, sőt az egyik legtisztább. Általában nincs probléma az értékelésével, közvetlenül árazható. Van mégis egy vonása, ami minden mástól megkülönbözteti. A szoftver: információs gép, egyben közvetítője más információs jószágnak (pl filmlejátszó). Ez idáig elég triviális, a kérdés: ez miben változtatja meg közgazdasági viselkedését.

Először is megjelenik az implementációs (egysz: tanulási) költség a fogyasztó számára, ami a szoftver közvetlen költségénél jóval magasabb is lehet. Sőt! Általában jóval magasabb. Erről  ritkán beszélnek, pedig alapvetően befolyásolja a szoftverpiacot. Ez az egyik magyarázata pl annak, miért is nem használunk ingyenes szabad szoftvereket, vagy miért van tizenöt éve monopol helyzetben a Microsoft az operációs rendszerek piacán. 

Ezen kívül, a szoftverek piacán fellép a hálózati hatás, mégpedig nagyon erősen, és elég összetett módon hat, a kötegelés, a nyílt és zárt rendszerek kérdése, a kompatibilitás.

A szoftver monopóliumra való hajlama önmagában közepes, a piacon akár erős verseny is kialakulhat, de éppen a fenti okok miatt, brutális monopol piac is létrejöhet, ami ha egyszer kialakult, stabil, hosszú időre megingathatatlan pozíciót biztosíthat a monopolistának.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://infoeco.blog.hu/api/trackback/id/tr1351782

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Blogocska 2007.09.16. 17:44:48

Szabad szoftver, nyílt forráskódA szoftvereknek két fő fajtája van: a zárt forráskódú, és a nyílt forráskódú szoftver. Az előbbi nem jelenti azt, hogy a szoftverért pénzt kérnek, azonban az utóbbi biztosan azt jelenti, hogy a szoftver ingyenes. Létezik in…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pásztor Dávid · http://ekommersz.blogter.hu 2007.03.29. 01:01:02

A szabad szoftverek között sok olyan van, ami sokkal inkább felhasználóbarát, mint a fizetős változat, így könnyebb megtanulni a használatát, átállni is könnyű a használatára, de mégsem terjednek el. Ennek főleg az az oka, hogy az emberek nem ismerik őket, mivel egy ilyen szoftver mögött legtöbbször nem áll egy profi marketinges csapat.

gattodire · http://infoeco.blog.hu 2007.03.29. 11:32:23

Ennél sajnos rosszabb a helyzet a szabad szoftverek szempontjából.Jövő héten talán sor kerül egy részletes elemzésre is.
süti beállítások módosítása